FOTBALOVÝ ODDÍL TJ SOKOL MOCHTÍN 

  Po úspěšném jaru 2008, kdy naši žáci vybojovali titul „Přeborníka okresu“ v soutěžním ročníku 2007/2008 a kdy naši dorostenci vybojovali skvělé 2.místo v krajské soutěži, sk.“A“ a kdy naše „B“ družstvo mužů vybojovalo po roční přestávce znovu postup do okresního přeboru, a kdy naše „A“ družstvo mužů obsadilo v I.B třídě výborné 2.místo a tím si vybojovalo postup do baráže o postup do I.A třídy, kde nakonec neuspělo, se i v podzimní části nového soutěžního ročníku 2008/2009 našim družstvům dařilo velmi dobře, hlavně pak mládežníkům. U dospělých došlo k velké hráčské fluktuaci. Náš fotbalový oddíl nastoupil cestu omlazování obou týmů z vlastních odchovanců, popř. mladými hráči na hostování z jiných oddílů, ale kteří prošli dorosteneckým družstvem So Mochtín. Tím se kvalita našich mužstev mírně snížila, na výsledcích se to také projevilo, ale v Mochtíně se tvoří perspektivní mužstva, jejichž čas určitě brzo přijde.


- dospělí -
M u ž i „A“  

odehráli podzimní část soutěže v I. B třídě pod vedením staro-nového trenéra, kterým byl Stanislav Skala z Měčína. Vystřídal na tomto postu Jaroslava Cihláře, který po skončení soutěže r.2007/08 oznámil ukončení trenérské práce z rodinných důvodů.
  Kádr byl o proti jaru 2008 oslaben o kapitána P.Černého (zranění), D.Dvořáka (odchod na hostování do Klatov), M.Bejvla (zranění), částečně i o J.Mareše (stavěl RD), Zd. Novák se po vleklém zranění zapojil až v polovině podzimu. V týmu naopak dostali šanci hrát mladíci (někteří věkem ještě dorostenci !) J.Kejha, L.Kašpar, M. Břečka, P.Zoubek, V.Špindler, J.Šťastný, J.Voráč i P.Blumentritt . 5.místo v tabulce s 18 body a skorem 19:16 je nakonec úspěchem. 
  Tabulku vede Švihov, 2.Sp.Poříčí, 3. Strážov – všichni 27 bodů, 4. Dobřany – 23 b., tabulku uzavírá na 14.místě Záhoří s 9 body. Zajímavostí je, že Mochtín doma porazil týmy z čela tabulky – Švihov, Sp.Poříčí i Dobřany ! Body naopak ztrácel se slabšími soupeři. 
  Nejpoctivějšími hráči v přípravě i v zápasech byli Jiří Podráský a Petr Švátora, nejlepším střelcem podzimu 2008 byl Jiří Dolejš ml. – autor 5 golů, Jakub Kejha dal 3 goly, po 2 golech přidali St. Jarabica, Jar. Mareš a Ji. Podráský, po 1 golu pak Zd. Novák, Ji.Čeleda, P.Švátora, R. Troch a P.Zoubek. 
  Mrzeli nás zbytečně udělené žluté karty a dokonce dvě červené a vyloučení (Ji.Dolejš, Jar. Mareš), naopak ,potěšila nás zlepšující se přízeň fanoušků a také fakt, že pod vedením Luboše Kašpara, nejmladšího kapitána našeho týmu (je mu 19 let), Mochtín v závěru podzimní části soutěže ani jednou neprohrál (s kapitánskou páskou mužstvo na podzim postupně vedli do bojů o mistrovské body St.Jarabica, Ji.Podráský, O.Šup a L.Kašpar).
  Poděkování patří všem hráčům za vzornou reprezentaci našeho FO TJ Sokol Mochtín i těm, kteří se starali o jejich zázemí: Stanislav Skala – trenér, Jiří Podráský – asistent trenéra, Karel Šot – vedoucí mužstva, Josef Šot – zdravotník, Jan Truska – hlavní pořadatel, Jaroslav Pavlík, Václav Kejha, Karel Šot – asistenti HR, Vlastimil Freiberk – pokladník, Jan Mundl ml. – vedoucí „Fotbalky“, Josef Lorenc ml. – zaj. sekání hřiště a celá řada dalších pomocníků.


M u ž i „B“
postoupili ze III. třídy opět po roce do okresního přeboru ! Z týmu, který slavně a suveréně vyhrál III.třídu v ročníku 2007/08 však zůstaly jen trosky. 
  Do OP v mistrovském podzimu 2008 již nenastoupili opory týmu, mezi které patřili : T.Holiš a D. Vítovec (nástup do mise v Kosovu), P.Kubala (Irsko), K.Tománek (přerušení činnosti), L.Kolárik (Irsko, zranění), Ji. Švátora (zranění), Zd. Plánička a T. Babka (hokej), M.Růžek (Kdyně), D. Maršálek (přerušení činnosti), L.Javorský (hostování do Neznašov), J.Voráč (zranění), P.Svoboda (ukončení činnosti). Naštěstí, přišlo doplnění týmu o řadu hráčů z týmu dorostu, který dosáhl v ročníku 2007/08 mimořádného výsledku – 2.místo v krajské soutěži, ale do nového ročníku 2008/09 ho náš FO již nepřihlásil. Všechny talentované hráče jsme naopak zařadili do „B“ týmu mužů s tím, že ty nejlepší si pak trenér bude postupně vybírat i do „A“ mužstva. Tento záměr nebyl vítán některými dorostenci, ale ani jejich rodiči s nadšením, ale ukázalo se, že to byl postup správný. 
  Mužstvo sice uhrálo za podzim 2008 jen 10 mistrovských bodů a skore 18:33 a v tabulce je až na předposledním 13.místě, přesto si vedení FO TJ So Mochtín myslí, že po doplnění týmu o některé další zkušenější hráče, je reálné na jaře 2009 okresní přebor pro Mochtín uhájit. A i kdyby se to nepovedlo, nikomu se trhat hlava nebude – bude to pro všechny velká zkušenost, kterou by hlavně ty mladí, měli zúročit v dalších rocích svého sportovního života. 
  Mužstvo „B“ trenérsky vedla dvojice Jan Kolárik a Jaroslav Pavlík, vedoucím mužstva byl Karel Šot, dle možností vypomáhali na pomocných funkcích Jan Truska, Josef Šot, Jan Voráč, Václav Nováček st. a další. Do týmu jsme získali golmana Petera Jurčacka (ze Slovenska), kromě mladíků zde hráli i ostřílení harcovníci P.Bláha, L.Nový, Ji. Dolejš (52 roků !), v závěru podzimu se zapojil i Milan Bejvl. Z áčka nejvíce pomáhali béčku Petr Švátora a Jiří Čeleda.Nejpoctivější v trenincích byli Jiří Dolejš st. a hrající trenér Jaroslav Pavlík, nejlepším střelcem týmu byl Luboš Nový, autor 9 branek, M.Břečka dal 3. P.Švátora 2, po jedné Ji.Čeleda, Ji. Dolejš st., L.Kašpar a J.Kejha.

- mládež -
Ž á c i

byli zařazeni do skupiny „A“ okresního přeboru a pod vedením trenéra Stanislava Bejvla opět uspěli. Po podzimu 2008 byli v tabulce na 1.místě se ziskem 19 bodů a skorem 41:10 a spolu s druhým Měčínem si vybojovali postup do finalové skupiny OP žáků pro jaro 2009.
  Dát dohromady o letní přestávce solidní tým však nebylo jednoduché, dalo to hodně práce. Řada kvalitních hráčů přešla věkově do dorostu (pustili jsme je na hostování do Bolešin a Lub), do Klatov jsme uvolnili hrát divizní žákovskou soutěž naše nejlepší – L.Bláhu, M.Matouška a J.Flodra. Naopak, zpět se nám do Mochtína z KT vrátili Víťa Matoušek, Jakub Rubáš a z Lub Milan Žiak, Z Klatov se nám navíc podařilo sehnat na hostování Beneše a Kuželíka, z Neznašov Malenku a Voldána, na přestup pak Honzíka Fránu (z Bolešin) a Petra Vítovce (z Neznašov). Všichni patřili k předním hráčům týmu, dobře se adaptovali i ti nejmenší, kteří přešli z přípravky. Především pak J. Žiak a J.Hadáček. 
  Mezi nejlepší hráče týmu patřili : v obraně Jan Potužník, v záloze pak Zbyněk Smolík, kteří spolu s Jakubem Bejvlem hráli navíc i za Okulu Nýrsko (na střídavý start) krajský žákovský přebor a patřili zde k oporám Okuly ! Řada našich hráčů hrála krajský přebor na stří-davý start i za Klatovy . 
  Nejlepším střelcem dr. žáků byl Zbyněk Smolík, autor 12 branek, Jan Frána jich dal 9, Tomáš Kuželík 4, Petr Vítovec 3, Jakub Bejvl, Lukáš Malenka a Víťa Matoušek po 2, Mirek Kučera, Tomáš Musílek, Jan Potužník, Jakub Rubáš, Filip Voldán, Jan Žiak a Jakub Hadáček – 1.
  Poděkování zde patří obětavému trenéru Stanislavu Bejvlovi, který se mohl spolehnout (především při zápasech) jen na pomoc tatínků při zaj. pomocných funkcí – především J.Smolíka a p. Hájka. Na jaře 2009 čekají ve finalové skupině okresního přeboru žáky Mochtína tito soupeři: Chanovice, Velhartice, Měčín, Plánice a Nal. Hory, se kterými Mochtín zahajuje 12.4.2009 v Nalžovských Horách. Obhájí naši kluci opět přebornický titul ? Držíme palce !

S t a r š í p ř í p r a v k a 
Sokola Mochtín si po l.místě k okresní soutěži v r.2007/08 vedla dobře i v novém ročníku 2008/09. Opět pod vedením trenéra Tomáše Kapusty si v podzimní části 2008 okresního přeboru, sk.B vybojovala výborné 2.místo ziskem 21 bodů a skorem 37:15 a tím i postup do finalové skupiny OP pro Jaro 2009. Skupinu vyhrály suveréně Horažďovice, naši kluci zvládli souboj o 2.postupové místo do finálové skupiny s Chanovicemi, které těsně odsunuli na 3.příčku. Ve finále „O přeborníka okresu“ je však na jaře 2009 čekají těžcí soupeři: Sušice A, Klatovy A, Nýrsko, Horažďovice a Sušice B. Nevadí. Určitě jim zápasy s těmito favority dají do fotbalového života více, než lehká utkání, která by je čekala v okresní soutěži. V podzimní části přeboru byli
nejlepšími střelci mužstva Jaroslav Pretzelmayer a Jan Šafránek s 12 goly, po 2 golech vstře-lili Milena Jůdová, Vilém Pretzelmayer, Tomáš Řeřicha a Tomáš Truchlý, po 1 golu přidali Matěj Kapusta, Pavel Lorenc, Aneta Pretzelmayerová a Vladimír Tománek. Pro zajímavost – nejlepším střelcem přeboru přípravek byl talent Jiří Motl z Horažďovic, autor 41 branek ! Tomáš Kapusta je dlouholetým trenérem naší přípravky a hlavně jeho zásluhou naši nejmladší fotbalisté stále patří k předním týmům okresu Klatovy. V jeho snažení mu pomáhali hlavně: jeho manželka Šárka, z rodičů pak pánové Pretzelmayer, Šafránek, Truchlý, Lorenc, Jůda a další. I jim děkuje-me za pomoc.

M l a d š í p ř í p r a v k a
se nám stále rozrůstá o další nové fotbalové adepty a to je moc dobře. Horší je, že se kromě Tomáše Kapusty zatím nenašel další stálý trenér, který by si tuto věkovou kategorii vzal na svá bedra. Přesto je nutné poděkovat všem, kteří se postupně na trenování našich nejmladších fotbalistů na podzim 2008 podíleli dle svých časových možností. Patřili mezi ně pánové – Pelíšek, Podráský a další, trenérsky je při zápasech vedl Petr Černý. Kluci za podzim 2008 na-
sbírali 7 mistrovských bodů a skore 16:30 a v tabulce OP jsou zatím na 5.místě(vede Nýrsko s 18 body !).Odehráli řadu pěkných zápasů i se silnými soupeři,porazili Sušici i Klatovy „B“, vyrovnané souboje odehráli s Horažďovicemi i se Startem VD luby, hodně potrápili i áčko TJ Klatovy (2. V tabulce) v posledním zápase podzimu, ve kterém Mochtín vedl (v KT) 2:0, ale nakonec podlehl 2:4. Nejlepším střelcem týmu je Radek Mužík – autor 6 branek, Tomáš Lang dal – 4, Michal Koranda – 3, po 1 brance přidali Petr Berka, Pavel Černý a Martin Kapusta. 

Na závěr patří poděkování také našim rozhodčím, kteří řídili zápasy našich mládežnických týmů zdarma a tím ušetřili našemu FO nemalé finanční prostředky. Byli to: Petr Švátora, Karel Šot a Jan Šafránek, i všem sponzorům a fanouškům mochtínského fotbalu. 

Přeji všem krásné Vánoce a hodně úspěchů v novém r.2009 ! Karel Šot, předseda FO