V sobotu 25. 5. 2024 odjelo naše béčko na Železnou Rudu s jasným cílem přivézt odtud 3 důležité body k záchraně III. třídy i pro příští sezónu, přestože nastupovalo proti prvnímu celku tabulky. Na hřišti se v dresu domácích objevili i oba exligisté, střelec Ferenc Róth a také Martin Knakal, kteří odehráli celý zápas. Náš tým měl ovšem hned od začátku zápasu výraznou herní převahu, bohužel jsme opět nedokázali proměnit spoustu dalších vyložených brankových příležitostí, když se opět projevila naše slabina v jarní části sezóny, a tou je jejich proměňování v góly, protože při jejich proměnění mohlo být konečné skóre na naší straně klidně dvojnásobné.

25. 5. 2024 - III. třída mužů mistrovsky – SRK Železná Ruda – TJ Sokol Mochtín B 2:10 (1:4)

Na tento venkovní zápas jsme měli k dispozici pouze 14 hráčů, spousta „kmenových béčkařů“ se totiž ze zápasu bohužel omluvila. V brance tradičně nastoupil Dan Prokop, pomoci nám opět přišli Kuba Bejvl, Honza Žiak, Zbyněk Smolík, tradičně Jarda Pretzelmayer a na tento zápas také Jirka Čeleda, do zápasu také nastoupila většina našich mladíků sbírajících zkušenosti za béčko i áčko. Na lavičce náhradníků tentokrát zůstali pouze Zbyněk Smolík, Jirka Peleška, připraven byl také nestárnoucí matador Jarda Pavlík.

Kostra sestavy mochtínského béčka se již v jarních zápasech i díky pomoci zmiňovaných kluků (viz výše) stabilizovala, takže nebyl problém na Železné Rudě postavit opět velmi silnou sestavu. Na zápas jsme odjeli s jasným odhodláním, kterým byl zisk 3 bodů, i když jsme do utkání nastupovali s patřičným respektem proti vedoucímu týmu III. třídy, a hlavně proti bývalým ligovým hráčům Martinu Knakalovi a především ostrostřelci Ferenci Róthovi. Oba se nám však podařilo velmi dobře ubránit, dá se říci, že Ferenc Róth neměl žádnou vyloženou brankovou příležitost díky všem našim obráncům, o Martina Knakala se na středu zálohy velmi dobře postarali Michal Horský a především Jirka Podráský, přestože urostlý exligista byl úspěšný ve většině hlavičkových soubojích a dal také jediné 2 branky domácích, nejdříve gólem z velmi přísně nařízené penalty za hraní „vysokou nohou“ Jirky Podráského ve vlastním pokutovém území při odkopu míče, když snižoval na 1:2, a poté ve 2. poločase pak střelou na přední tyč zpoza velkého vápna, kdy nachytal našeho brankáře a snížil na 2:6. Do dalších vyložených šancí naše velmi dobře a přesně hrající obrana železnorudské hráče nepustila, naopak naše mužstvo si velmi dobrou kombinační a rychlou hrou dokázalo poradit hlavně s domácími staršími, pomalejšími a oproti našemu dravému mládí také méně obratnými obránci, skóre zápasu se tak postupně navyšovalo v náš prospěch. Hned v 10. minutě zápasu vstřelil důležitou první branku Jarda Pretzelmayer, o 2 minuty později se po faulu na Honzu Žiaka z penalty nemýlil Matěj Kapusta, ve 23. minutě však na domácí straně proměnil rovněž penaltu zmiňovaný Martin Knakal, který snížil na 1:2. Do konce poločasu jsme se trefili ještě dvakrát, nejdříve se po rohovém kopu dorážkou prosadil Kuba Bejvl a ve 42. minutě přidal svoji 2. branku v tomto zápase Jarda Pretzelmayer. K poločasové přestávce se tak do kabin odcházelo za stavu 1:4 z pohledu domácích, přestože při proměnění našich vytvořených šancí mohlo být o osudu zápasu rozhodnuto již po 1. poločase.

Také do druhého poločasu jsme nastupovali s tím, abychom nepolevili z koncentrace a snažili se i nadále předvádět výkon z poločasu prvního a přidat další branky, což se nám nakonec po velmi dobrém výkonu nakonec podařilo. Po pěkných kombinačních akcích jsme se trefili do domácí svatyně ještě šestkrát, přestože jsme z domácího brankáře pouze svojí nemohoucností při proměňování šancí udělali hrdinu zápasu. Domácí se ve 2. poločase radovali jen jednou, a to opět zásluhou Martina Knakala. Účet zápasu na konečných 2:10 podtrhl vynikajícím způsobem náš stoper Jirka Čeleda, který sólem přes celé hřiště, když vyvezl míč od naší branky, na středu hřiště si narazil se spoluhráčem a svůj samostatný nájezd na domácího gólmana dokázal proměnit střelou na zadní tyč, prokázal tak svoje zkušenosti a také ukázal, že je původním fotbalovým povoláním „útočník – střelec“. Tato branka byla v tomto zápase poslední a také „jubilejní“ z našeho pohledu, desátá.

Za výkon v celém zápase zaslouží pochvalu všichni hráči včetně obou náhradníků, velmi dobře opět zahrály všechny posily, které se prosadily i střelecky. Je ovšem velká škoda, že se nám nedaří proměňovat další „tutové“ šance, což je naše již výše zmiňovaná slabina, přestože při skóre 10:2 se to dá celkem přejít. Na výkon z tohoto zápasu je ovšem třeba navázat hned v dalším mistrovském zápase proti záloze Měcholup na hřišti v Měcholupech proti 2. celku tabulky III. třídy.

Zápas odřídila trojice rozhodčích ve složení Mácal Martin jako hlavní rozhodčí, jako AR1 Mazán Jakub a jako AR2 Toman Filip, hráno bez karet, 70 diváků.

Sestava Mochtína: Prokop Daniel – Smolík Radek, Bejvl Jakub, Čeleda Jiří, Bauer Adam (od 65. minuty Peleška Jiří) – Podráský Jiří (K), Horský Michal – Kovařík Pavel, Kapusta Matěj (od 70. minuty Smolík Zbyněk), Žiak Jan – Pretzelmayer Jaroslav (od 70. minuty Kapusta Matěj)

Připraven: Pavlík Jaroslav

BrankyKnakal Martin 2 (1 z PK) – PRETZELMAYER Jaroslav 3, KAPUSTA Matěj 2 (1 z PK), SMOLÍK Zbyněk 2, BEJVL Jakub, ŽIAK Jan, ČELEDA Jiří


Zápis o utkání

Utkání soutěže

Tabulka III. třídy 2023/2024


Další mistrovský zápas odehraje naše BÉČKO mužů v sobotu 1. 6. 2024 od 14:00 hodin na hřišti v Měcholupech s místním béčkem.

POZOR ZMĚNA HŘIŠTĚ – sobota 1. 6. 2024 od 14:00 hodin UMT Klatovy!!!